Ungár Péter: Elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról

Megosztás

Úgy érzik, valós probléma Karácsony Gergely ötszázmilliós varázsdobozos ügye.

Az LMP arra számít, hogy az eddiginél több polgármestere és helyi képviselője lesz 2024-ben a helyhatósági választások után – erről beszélt Ungár Péter, a párt társelnöke és EP-listavezetője egy sajtóbeszélgetésen. A pártnak jelenleg Veszprémben, Szolnokon, Soroksáron és Pesterzsébeten van saját polgármesterjelöltje.

A felmérések szerint az LMP jelenleg a megyei jogú városokban áll a legjobban, jellemzően öt-hat-hét százalékon, az optimista várakozásokat a párt vezetői alapvetően erre alapozzák. A fő cél, hogy ezeken a településeken, illetve mind a 23 budapesti kerületben legyen LMP-s képviselő, valamint a párt jelen legyen a fővárosi közgyűlésben (ehhez polgármestert kell adnia, vagy listán kell elég szavazatot szerezni), illetve a budapesti városvezetésben.

„A varázsdobozügy”

Ungár Péter szerint ugyanakkor Karácsony Gergely támogatásáról még nem döntöttek, bár alapvetően pozitívan ítélik meg a tevékenységét. A főpolgármester kampánytámogatási ügyével kapcsolatban (a Karácsony Gergelyt támogató, mindössze néhány hónapig működő 99 Mozgalom 506 millió forinttal támogatta a politikus kampányát, a pénz a mozgalom vezetői szerint mikroadományokból származott, de az ügyben több vizsgálat is folyik) Ungár Péter úgy fogalmazott: „Valós probléma Karácsony Gergely ötszázmilliós varázsdobozos ügye. Akik a főpolgármester mögött állnak, remélhetőleg elmondják majd, mi történt pontosan.”

A helyhatósági választásokkal egy időben, jövő júniusban tartott EP-választásokról Ungár Péter azt mondta: bár korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”. Annak ellenére hogy – mint a frakcióvezető megerősítette a Szabad Európa értesülését – mind az LMP-n, mind a Párbeszéden volt nyomás az Európai Zöld Párt részéről a közös indulás érdekében.

A politikus úgy látja: a hazai ellenzék pártjai is rossz válaszokat adnak az itteni politikai helyzetre. A negyedik kétharmad után ugyanis már be kellene látni, hogy „az állandó orbánozás, az Orbán-kormányt a Rákosi-rezsimhez hasonlítgatás semmire nem visz”. 2022-ben nyolcszázezer olyan választó volt, aki kritikus Orbán Viktorral szemben, mégis a Fideszre szavazott, az LMP szerint őket mindenképpen meg kell szólítani a kormányváltáshoz.

Ez viszont „úgy biztosan nem megy, ha arra biztatjuk az EU vezetőit, hogy ne folyósítsák a Magyarországnak járó uniós forrásokat”, vagy ha „azt várjuk, hogy majd az unió vezetői mentenek meg minket Orbán Viktortól”. A társelnök szerint erre a legjobb példa a Financial Times értesülése. A lap azt írta: az Európai Bizottság novemberben elkezdi folyósítani a forrásokat, cserébe azért, hogy a magyar kormány hozzájáruljon az Ukrajnának nyújtandó gazdasági támogatáshoz.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek